Prísady
- 150 g čerstvého koreňa zázvoru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 kg jabĺk zbavených jadrovníkov (časť možno vymeniť za banány, jahody, marhule, atď.)
- 2 vanilkové pudingy
- 5 lyžíc cukru (možno nahradiť medom alebo sladidlom)
- 100 g goji plodov
- Voda
Postup
Zázvor oškrabeme a nakrájame na cca 2cm kocky, dáme do hrnca, a zalejeme litrom vody. Vodu privedieme k varu, povaríme 10 minút, vodu scedíme, dolejeme litrom studenej vody a znovu 10 min varíme. Potom vodu opäť scedíme a znovu dolejeme litrom vody. Varíme cca 45 minút do zmäknutia zázvoru. Asi 10 min pred koncom varenia pridáme nakrájané jablká (môžu byť aj so šupkou) a goji. Zakrytú zmes necháme asi 20 minút stáť a potom polovicu vody zleje. Zmes dáme do mixéra a rozmixujeme na hladké pyré. Takto upravenú zmes opäť prelejeme do hrnca, pridáme citrónovú šťavu a cukor a mierne, za stáleho miešania, privedieme k varu.
V 200 ml studenej vody rozmiešame 2 vanilkové pudingy a prilejeme do zmesi. Povaríme ešte niekoľko minút do zhustnutia.
Desiatu vlejeme do pohárov, uzavrieme a necháme hore dnom vychladnúť.
Skladujeme v chladničke a spotrebujeme do 14 dní (pre dlhšiu trvanlivosť možno sterilizovať)