pozadí úvodní sekce

 

RAKYTNÍK

 

Rakytník tibetský sa všeobecne zaraďuje medzi superpotraviny. Ich definícia nie je pevne stanovená, ale všeobecne ich považujeme za výživovo bohaté potraviny s vysokým obsahom vitamínov, minerálov, vlákniny, antioxidantov a živín rastlinného pôvodu.
Názov tejto superbobule pochádza zo starogréckeho Hippophae, čo znamená lesklý kôň. Už starí Gréci odhalili blahodarný vplyv rakytníka, pretože kone, ktoré sa pásli v oblastiach s jeho vysokým výskytom, boli dobre stavané a mali lesklú srsť.

Ajurvédska a tibetská medicína
Pôvodná odroda rakytníka sa už tisícky rokov využíva v ajurvédskej a tibetskej medicíne a často je nazývaná rastlinou budúcnosti. Plody rakytníka sa v himalájskych oblastiach hojne užívali predovšetkým na podporu imunity, pre správne trávenie a na potlačenie pocitu únavy a vyčerpania.

Súčasná medicína
Moderná medicína začína túto blahodarnú rastlinu využívať čoraz viac, pretože rakytník prispieva k podpore činnosti imunitného systému. Pravidelné užívanie rakytníka prispieva okrem iného k normálnej funkcii pokožky, kardiovaskulárneho systému, trávenia a prostaty.

Bohaté využitie nachádza rakytník v kozmetike, kde sa používa predovšetkým rakytníkový olej, ktorý sa lisuje buď z plodov, alebo zo semien. Klinická štúdia uskutočnená na univerzite v Turku vo Fínsku v roku 1999 uviedla, že rakytníkový olej prispieva k dobrému zdraviu pleti a k zdravému vzhľadu pokožky už v priebehu 4 mesiacov jeho užívania ako doplnku stravy. Prípadová štúdia Puredia z roku 2017 zdokumentovala vplyv dvojtýždenného aplikovania rakytníkového oleja na pooperačné jazvy.

frame-scrollup