Ako vidia rakytník odborníci?

Dnes jsme si povídali s MUDr. Nývltem, prezidentem Aliance výživových poradců ČR

Poznáte rakytník?

Samozrejme, je to tŕnistý krík prirodzene sa vyskytujúci v celej Eurázii, u nás je bežný v záhradách alebo dokonca i pozdĺž ciest. A i keď v ľudovom liečiteľstve sa používa odpradávna, u nás sme na blahodarné účinky jeho plodov pozabudli. Ale dnes sa k nemu začíname vracať.

A prečo by sme sa k nemu mali vrátiť?

Rakytník zaraďujeme medzi tzv. adaptogény, ktoré pozitívne pôsobia na ľudský organizmus – zvyšujú psychickú i fyzickú odolnosť.  V Rusku dokonca rakytník nazývajú „sibírskym zázrakom“ a v bývalom Sovietskom zväze ho preto cielene šľachtili.

Rakytník obsahuje viacej než 200 biologicky aktívnych látok s vysoko pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie. Náhodne možno uviesť bioflavonoidy a im podobné katechíny, ktoré poznáme napríklad zo zeleného čaju ako veľmi silné antioxidanty. Ďalej cholín alebo inositol pôsobiace na nervovú sústavu, alebo napríklad vápnik, horčík, železo či vitamín D, ktorý prispieva k správnemu rastu a vývoju kostí. Veľmi zaujímavou látkou je mastná kyselina omega 7, o ktorej sa bežne nehovorí, a pritom je to veľmi silný antioxidant. V rakytníkovom oleji je obsiahnutá až v množstve 40 %, v šťave či sušenom prášku vzhľadom na konzistenciu je to menej.

A čo vitamín C? Koľko sa ho v rakytníku nachádza?

V rakytníku je ho naozaj veľké množstvo. Jediná bobuľka obsahuje celú odporúčanú dennú dávku tohto dôležitého vitamínu. Jeho obsah ale kolíše podľa odrôd, stupňa zrelosti, ale aj podľa podmienok prostredia, v ktorom sa rakytník pestuje. Rakytník tibetský obsahuje napríklad takmer 2,5-krát viac vitamínu C než rešetliakový (bežný v ČR). Firma Himalyo používa výhradne práve rakytník tibetský.

Nepoškodí sa vitamín C počas spracovania?

Dobrá správa je, že v šetrne spracovávaných produktoch z rakytníka zostáva vitamín C zachovaný. Predovšetkým ak sa spracováva pri nízkej teplote. Firma Himalyo sa tým pri výrobe svojich produktov plne riadi. Prášok na výrobu tabliet sa získava studeným sušením,  šťava sa lisuje za studena.

Rakytník sa ale zrejme nespracováva len šetrne?

Rakytník môžeme spracovávať rôzne. V domácnostiach sa najčastejšie uchováva mrazením alebo ako kompóty či marmelády. Bohužiaľ pri tomto spôsobe spracovania dochádza k zníženiu obsahu najmä vitamínov rozpustných vo vode. Ďalej do nich touto úpravou pridávame ďalšie suroviny, ktoré nám potom taktiež „riedia“ zdraviu prospešné látky. Výrobky s koncentrovanou „silou“ rakytníka sú čerstvé šťavy (džúsy), prášok (väčšinou v kapsulách) alebo olej.

Ktorá z foriem je teda podľa vás najlepšia?

Všeobecne olej je výhodnejšou alternatívou šťavy, pretože obsahuje účinné látky z ostatných častí plodu, ako sú šupky a tvrdé časti dužniny, a na rozdiel od šťavy okrem vnútorného užívania (v ľudovom liečiteľstve sa používal pri žalúdočných ťažkostiach alebo kôrnatení tepien) má svoje opodstatnenie aj v starostlivosti o pokožku. Veľmi sa osvedčil pri ošetrovaní predovšetkým popálenín, omrzlín, ekzémov alebo pooperačných jaziev. Olej možno získať buď z  celých plodov, alebo semien. I oleje získava firma Himalyo veľmi šetrnou extrakciou, aby nedochádzalo k zničeniu prospešných látok. 

Inak každá forma je samozrejme niečím hodnotná, záleží na preferencii zákazníka a hlavne na dôvode, prečo chce rakytník zaradiť. Pokiaľ má relatívne pestré a zdravé stravovanie, tak určite stačí občasné zaradenie šťavy. Ak je však vystavený väčšiemu stresu a jeho životospráva nie je úplne optimálna, bude vhodnejšie užívať tablety či olej. Olej a tablety sú vhodnejšie aj pre ľudí, ktorí často cestujú.

A čo si teda vybrať?

Záleží len na zákazníkovi, či si vyberie kapsuly, nápoj alebo olej, ale v každom prípade by mal vyberať výrobky najvyššej kvality, z druhu rakytníka, ktorý je najbohatší na zdraviu prospešné živiny a spracovanie je šetrné. Pri výrobkoch firmy Himalyo to rozhodne nachádzam.

 

frame-scrollup